01 May 2007

Έλενα Ράπτη




Η Έλενα Ράπτη δύσκολα θα μπορούσε να είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας.

Όχι επειδή της λείπει η απλότητα που διακρίνει ένα κορίτσι γύρω στα τριάντα, αλλά επειδή κάθε φορά που τινάζει τα πλούσια ξανθά μαλλιά της, όλοι τριγύρω μαγνητίζονται, γοητεύονται και είναι πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν κάθε της επιθυμία, σαν να επρόκειτο για αυστηρή διαταγή. Κι ενώ οποιαδήποτε κοπέλα, θα κολακευόταν από την προσοχή τους, εκείνη, ήδη βουλευτής από τα 20 κάτι, με τους προβολεις της δημοσιότητας στραμμένους μονίμως πάνω της, εξακολουθεί να χαμογελά γλυκά προσπαθώντας να κάνει αυτό που τόσο καλά ξέρει: Να προσφέρει...Ένδειξη ευγνωμοσύνηςΤην ώρα που φωτογραφίζεται, χτυπάει η πόρτα του σπιτιού της και παραλαμβάνει μια υπέροχη γλάστρα, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, από κάποιον που είχε ανάγκη τη Βοήθεια της και φυσικά δεν του την αρνήθηκε.Αν και είναι εξαιρετικά κουρασμένη λόγω του απαιτητικού προγράμματός της που την αναγκάζει να μοιράζεται μεταξύ θεσσαλονίκης και Αθήνας, συμμορφώνεται υπομονετικά με τις απαιτήσεις του φωτογράφου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο τέλος της κανονικής μέρας την περιμένει μια από τις συγκεντρώσεις που δεν έπαψε να πραγματοποιεί καθ' όλη τη διάρκεια της τετραετίας.
Η νεαρή πολιτικός δεν διστάζει να παραδεχτεί πως θεωρεί ότι ένα οικονομικό σκάνδαλο μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα την εικόνα ενός δημόσιου προσώπου, σε σύγκριση με ένα ερωτικό σκάνδαλο που «θα κρινόταν μάλλον επιεικέστερα από τους πολίτες».Ορίζει την ευτυχία «όχι ως ένα σταθμό όπου φτάνει αλλά ως τον τρόπο που ταξιδεύει», ενώ αν μπορούσε με μιας να εξαφανίσει ένα κοινωνικό πρόβλημα, το πρώτο για εκείνη θα ήταν η ανεργία, επειδή «άπτεται της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και γιατί συνήθως ευθύνεται για μια σειρά προβλημάτων κοινωνικής συμπεριφοράς». Ο άντρας των ονείρων τηςΦαίνεται μάλλον ευχαριστημένη από τη σχέση της μετά ΜΜΕ (πώς αλλιώς, αφού είναι η αγαπημένη τους!) και μια και αναφέραμε την επίμαχη λέξη: Δύσκολα θα την παρασύρατε σε έναν παράφορο έρωτα αν αυτός έπληττε τη δημόσια εικόνα της, αν και «όταν κάποιος παρασύρεται από πάθη, έχει ελάχιστη σημασία το πώς θα διαχειριστεί τις επιπτώσεις, αφού του λείπει το καθαρό μυαλό». Δεν αποκλείει τη σχέση με πολιτικό αντίπαλου κόμματος, αρκεί... «να βλέπαμε ο καθένας το καταστατικό του κόμματός του και αν επιτρεπόταν, ίσως να αποτελούσε και μια μορφή πολιτικής διεύρυνσης!». Όμως, όπως πληροφορούμαστε από τις στήλες... κοινωνικής ενημέρωσης, άλλος φέρεται να έχει κλέψει την καρδιά της. Μιλάμε για το γνωστό δικηγόρο του «Deal» Γιάννη Μαρακάκη. Τη ρωτάμε και η απάντηση έρχεται... συστημένη και άμεση: «Τα θέματα της προσωπικής μου ζωής εκτός από το ότι δεν αποτελούν θέμα δημόσιας συζήτησης, θεωρώ πως έχουν και ελάχιστο ενδιαφέρον για τους τρίτους».Όσο για το ποιος είναι ο άντρας των ονείρων της και αν θα ήταν εύκολο να την κατακτήσει, απαντά: «Υποθέτω πως κάθε γυναίκα γοητεύεται από το πρότυπο ενός άνδρα δυναμικού, καλλιεργημένου, έξυπνου και ρομαντικού, θεωρείται ότι οι πολιτικοί είναι σχετικώς απρόσιτοι και πως αποτελούν μια ειδική κατηγορία πολιτών με ξεχωριστά χαρακτηριστικά από την υπόλοιπη κοινωνία. Σας Βεβαιώνω πως δεν είναι έτσι». Αν ο σύντροφος της έθετε βέτο μεταξύ πολιτικής και οικογένειας, θα επέλεγε την οικογένεια: «Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον που δεν θα το έκανε!». Μέχρι όμως να φτάσει εκείνη η στιγμή, προηγείται μια πρόταση γάμου που εκκρεμεί και όταν αυτή σκηνοθετηθεί «πρέπει να έχει τη μαγεία της πρωτοτυπίας». Μα, με τέτοιο κορίτσι είναι δυνατόν να λείψει η έμπνευση;Η γοητεία της φιλανθρωπίαςΤη γοητεύει η Αντζελίνα Τζολί γιατί «παρά τη λάμψη του Χόλιγουντ, βρήκε το χρόνο να προσφέρει αγάπη σε χιλιάδες παιδιά του κόσμου».
Για τα υπόλοιπα κορίτσια, θα έφτανε ως λόγος ο Μπραντ Πιτ! Όχι όμως και για τη συνειδητοποιημένη πολιτικό, που αναγνωρίζει ότι η φιλανθρωπική δράση δεν πρέπει να προκύπτει από το υστέρημα ή το πλεόνασμα ενός ανθρώπου, «αλλά από την καρδιά του, γιατί δεν είναι η ύλη το στοιχείο της φιλανθρωπίας. Πόσο μπορεί να αποτιμηθεί σε αξία το να περάσουμε τη βραδιά των Χριστουγέννων παρέα με έναν άνθρωπο που είναι μόνος του, ή μετά παιδιά ενός ιδρύματος» αντί με μια κεφάτη παρέα; Θα απέφευγε να φορέσει αληθινή γούνα γιατί «δεν είναι δείγμα πολιτισμού να θανατώνουμε ζώα για να φτιάξουμε ρούχα», ενώ μακριά από τα έδρανα της Βουλής -όπου αναγκαστικά ακολουθεί τον ενδυματολογικό κώδικα- επιμένει στο σπορ ντύσιμο που λατρεύει.Αποδέχεται το μοντέλο της μονογονεϊκής οικογένειας «ως ατυχή εξέλιξη μιας έγγαμης συμβίωσης και όχι ως πρότυπο που πρέπει να επιδιώκεται συνειδητά», θεωρεί πως «σε μια κοινωνία υπολογιστική και καχύποπτη, οι φίλοι μετριούνται το πολύ στα δάχτυλα του ενός χεριού». Πόσο μάλλον όταν βρίσκεται κανείς σε θέση επιρροής!
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΕΥΘΕΡΗ ΠΛΑΚΙΔΑ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΝΑΤΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ

No comments: